Omgeving Edam  


Edam
Edam is een stadje met een rijke historie, die terug gaat tot de 12e eeuw. En dat is ook duidelijk te zien als u een wandeling maakt langs de vele schilderachtige grachtjes, straatjes, steegjes, bruggetjes en gevels. Ook het Edams Museum, de Kaaswaag, de Grote Kerk en de Speeltoren hebben u veel te vertellen. Verder heeft Edam een gezellig centrum met diverse aantrekkelijke winkels en leuke terrasjes.
Edam is vooral beroemd om zijn kogelronde kazen.
Iedere woensdag in Juli en Augustus wordt er vanaf 10.30 uur een originele, folkloristische kaasmarkt gehouden.
Een goede leidraad bij het ontdekken van de schoonheid van Edam is de meertalige brochure die over Edam is uitgegeven. Ook het boekje "Een wandeling door Edam" is zeer informatief. Beide boekjes zijn verkrijgbaar bij de Edamse VVV, Damplein (Stadhuis), postbus 91, 1135 ZJ Edam. Tel. 0299-315125 Fax. 0299-374236. U kunt hier ook informatie over de kaasmarkten krijgen.

De Zaanse Schans
Ongeveer 25 kilometer van Edam vindt u de Zaanse Schans. Dit is geen openluchtmuseum, maar een karakteristieke woonbuurt bestaande uit goed-geconserveerde houten huizen en windmolens uit de 17e en 18e eeuw. Een wandeling door deze buurt is een echte aanrader. Alles ademt een sfeer van rust, gemoedelijkheid en romantiek uit. Er zijn diverse musea te bezoeken, zoals het Uurwerkmuseum, Museumwinkel Albert Heijn en het Bakkerijmuseum. Ook in verschillende windmolens kan men terecht, bijvoorbeeld Mosterdmolen 'De Huisman', Verfmolen 'De Kat' en Oliemolen 'De Zoeker'. Verder zijn er nog een aantal winkeltjes en galerieën. Inlichtingen: VVV Zaandam. Tel. 075-6162221.

Het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.
Een dagje in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen (Ongeveer 35 km van Edam) brengt u terug naar de tijd dat Nederland nog een scheepsvaartnatie van betekenis was en alle wereldzeeën bevoer. Zo kunt u een heus VOC-pakhuis van rond 1750 bezoeken. Ook liggen er een aantal originele, historische schepen. Verder zijn er talrijke schilderijen, scheepsmodellen, dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kleding en filmfragmenten te bezichtigen.
Het buitenmuseum is een ervaring op zich. Er staan authentieke vissershuisjes en de geur van verse teer, gerookte vis en turfkacheltjes maakt dat u zich in het begin van de vorige eeuw waant. U kunt er ambachtslieden, zoals kuipers, touwslagers, zeilemakers, nettenboeters en vissers aan het werk zien.
Ook voor uw kinderen valt er veel te beleven. Ze kunnen zich vermaken met het speelgoed van weleer, zoals stelten en hoepels, of ze kunnen zich kleden in Volendammer of Marker klederdracht. Het binnenmuseum is vrijwel het gehele jaar open, het buitenmuseum vanaf begin april tot eind oktober. Voor meer informatie: Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen. Tel. 0228-318260.

Amsterdam.
Als u niet in Amsterdam bent geweest heeft u Holland niet gezien. Het centrum van Amsterdam ligt ongeveer 18 kilometer vanaf Edam. Amsterdam is een stad die de bezoeker veel te bieden heeft. U kunt bijvoorbeeld een rondvaart maken door de grachten of uitgebreid winkelen in bekende winkelstraten, zoals de Nieuwendijk, de Kalverstraat of de P.C. Hooftstraat. Ook biedt Amsterdam u een keur aan musea: het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum, het Stedelijk museum en natuurlijk Madame Tussaud. Verder kunt u natuurlijk een terrasje pakken of een kijkje nemen op 'de Wallen'. U kunt zelfs een heuse 'coffeeshop' binnengaan.
Als u met de auto gaat moet u rekening houden met de geringe parkeermogelijkheden en het daarmee samenhangende wispelturige optreden van de Dienst Parkeerbeheer (wielklem!!!). U kunt beter de auto in Edam laten en de bus nemen. Elk half uur vertrekt lijn 114 of lijn 110. Binnen een half uur staat u op het Centraal Station van Amsterdam en kunt u zo het gezellige centrum in wandelen of met een dagkaart door heel Amsterdam reizen per stadsbus, metro of tram. Informatie: Amsterdam Tourist Ofice (VVV) Tel. 0900-4004040.

Volendam, Marken en Monnickendam
In de onmiddellijke omgeving van Edam vindt u de bekende toeristentrekkers Volendam, Marken en Monnickendam.
Volendam is van oorsprong een visserdorp en beroemd vanwege zijn klederdrachten, de muziek en het voetbal. De 'Volendammerdijk' geldt als het kloppend hart van het dorp: een gezellige, altijd drukke wandelboulevard met leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en viskraampjes waar u heerlijke verse haring en gerookte paling kunt kopen. Vanaf de Volendammerdijk kunt u met een rondvaartboot een excursie maken naar het voormalige eiland Marken.
Marken, ook van oorsprong een vissersdorp en eveneens bekend wegens zijn klederdrachten, is vooral uniek vanwege de wijze waarop de oudere huizen werden gebouwd.
Deze werden gegroepeerd in zogenaamde 'buurten' en staan op verhogingen in het landschap of op palen om het hoofd te kunnen bieden aan de vele overstromingen die het eiland in het verleden dikwijls teisterden.
De binnenstad van het nabijgelegen Monnickendam kent, net als Edam, veel historische monumenten uit de 17e en 18e eeuw, zoals de Grote- of St. Nicolaaskerk, 'De Waegh', de Speeltoren en het oude Stadhuis. Monnickendam heeft elke zaterdagochtend een gezellige markt. Informatie: voor Volendam: VVV tel. 0299-363747, voor Marken en Monnickendam: VVV tel. 0299-651998

De Keukenhof.
Ieder jaar, vanaf eind maart tot ongeveer eind mei, kunt u een bezoek brengen aan de 'Keukenhof' in Lisse. Dat is slechts 3 kwartier rijden van Edam.
Een uitbundig kleurenpalet van miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten zijn een feest voor het oog en andere zintuigen. Het 28 hectare grote park biedt imposante oude bomen, bloeiende heesters, waterpartijen en vele kunstwerken. Bijzondere bolgewassen wachten op ontdekking in de Natuur- en Muziektuin en de zeven Thematuinen. Zo is het park een paradijs voor fotografen en een bron van inspiratie voor een ieder met groene vingers. Ook aan uw kinderen is gedacht. Er zijn ruime parkeermogelijkheden. Informatie: Keukenhof, Postbus 66, 2160 AB Lisse. Tel. 0252-465555.